Leírás
Boróka-borókabogyó(Juniperus communis)
fűszer-és gyógynövény magok!
Termék mennyiség: 10db mag
Lassan növő, fényigényes, szárazságtűrő faj.
Hazánkban május közepén virágzik.
Teljesen télálló.
Idősebb korában az átültetést rosszul tűri.
Régóta használják fűszernek, főznek belőle lekvárt és borókapárlatot.
Szabálytalan évgyűrűjű fája sűrű rostú, közepesen kemény, tartós, kellemes illatú.
Jól faragható, jól fényezhető, ezért dísztárgyak, dobozkák készítésére, „berakásra” használható.
Fáját a rómaiak füstölőkben használták.
Fűszerként frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölve használjuk – különösen a vadhúsokhoz, de mártások, pácok ízesítésére, sőt húsok füstöléséhez is kitűnő.
Kellemes illata miatt a húspácok és húsfüstölő szerek egyik legfőbb alkotórésze.
A grillezett húsok borókás füstben finom aromás ízt kapnak.
Az egészben vagy felezve használt bogyót tálalás előtt ki kell szedni az ételből.
Használják főzelékek, saláták, savanyú káposzta, marinírozott halételek, sonkapácok ízesítéséhez is.
A csípős, édes-kesernyés, zamatos, nagyon aromás ízű bogyójából desztillálják a borókaolajat, ami fűszer- és likőreszenciák alapanyaga.
Kitűnő izzasztó hatású, főleg reumatikus panaszokra jó.
Vizelet- és szélhajtóként, étvágyfokozóként, epe- és vesekő-oldószerként valamint hurutos megbetegedéseknél, valamint köszvény és csúz ellen is alkalmazzák.
A bogyókból lekvárt is készítenek, melyet epe-, és veseműködést serkentő szerként fogyasztanak.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.